Advies op maat

Het advies hieronder geeft u een overzicht van maatregelen die kunnen worden toegepast bij uw bouwproject of -plan.

U zal merken dat natuurinclusief bouwen bouwtechnisch vaak heel eenvoudig is en in de meeste gevallen niet eens duurder. Veel van deze maatregelen zijn moeilijk achteraf te realiseren, maar voor het behoud van onze vogels en vleermuizen zijn ze cruciaal.

Het is raadzaam om bij elke maatregel die u voor een bepaalde soort wilt toepassen ook de soortbeschrijving te lezen en de informatie over vogelwetgeving in relatie tot ‘de bouw'. Zo weet u zeker dat u beste doet.

Veel succes met Groen Bouwen!

Wilt u uw advies op maat ook als PDF ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in.

Basis

Advies Aanpassing aan spouw

Ruimtes in spouwmuren kunnen een geschikte verblijfplaats vormen voor gebouwbewonende vleermuizen, zoals de gewone dwergvleermuis, meervleermuis en laatvlieger. Toegang tot de spouw kan worden gecreëerd door middel van open stootvoegen van 1,5 tot 2 centimeter. Of door het inmetselen van een entree-steen voor vleermuizen.

Meer informatie

Advies Toepassingen in spouw voor vleermuizen

U kunt in de zuid- of westgevel een vleermuiskast inmetselen. Het meest geschikt voor deze situatie zijn: het wandsysteem van Schwegler, De Schwegler inlaatklep of de Vleermuissteen van Vivara-pro en Vivara VL.

U kunt de gehele spouw toegankelijk maken door middel van een open een entree-steen voor vleermuizen of de spouw toegankelijk maken door eenvoudige en kosteloze aanpassingen in de bouwwijze.

Meer informatie

Advies Ruimte achter gevelbetimmering

De ruimte achter de gevelbetimmering of het boeiboord kan toegankelijk worden gemaakt voor vleermuizen door een opening van 2,5 centimeter vrij te houden tussen de gevel en de betimmering. Gewone dwergvleermuis en laatvlieger maken hier gebruik van, de dieren hangen aan de gevel achter de betimmering. Zorg er voor dat het materiaal achter de betimmering ruw is, bijvoorbeeld baksteen of onbehandeld hout.

Meer informatie

Advies Bijensteen

U kunt in de zuidgevel een of meerdere bijenblokken inmetselen. Plaats de bijenblokken in een luwe, zonnige muur op maximaal 2 meter hoogte, bij voorkeur lager. Zorg voor een bloemrijke plek in de directe omgeving. Bijenstenen kunnen gebruikt worden door wilde bijen, zoals de rosse metselbij. 

Meer informatie

Wetgeving

Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming:

  • Voor alle wilde planten- en diersoorten geldt een algemene zorgplicht. De zorgplicht houdt in dat: a) handelingen die nadelige gevolgen kunnen hebben voor in het wild levende dieren en planten achterwege moeten worden gelaten, dan wel, b) indien dat achterwege laten redelijkerwijs niet kan worden gevergd, de noodzakelijke maatregelen te treffen om die gevolgen te voorkomen, of c) voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.
  • Alle van nature in het wild levende vogels, hun eieren, nesten en rustplaatsen zijn strikt beschermd. Het is verboden de dieren te vangen, doden of verstoren en hun eieren, nesten en rustplaatsen weg te nemen of vernielen. Schade bij bouw- en renovatiewerkzaamheden kan deels worden voorkomen door buiten het broedseizoen te werken. Bij vogelsoorten waarvan de nestplaatsen jaarrond zijn beschermd (zoals gierzwaluw, huismus, ooievaar, kerkuil en steenuil) is meestal een ontheffing van de betreffende provincie nodig.
  • Alle vleermuizen en hun verblijven zijn strikt beschermd. Het is verboden de dieren te vangen, doden of verstoren en hun voortplantingsplaatsen of rustplaatsen weg te nemen of vernielen. Wanneer zo'n soort of verblijfplaats op de locatie van een bouwproject voorkomt, is meestal een ontheffing van de betreffende provincie nodig.
  • Van deze beschermde soorten zijn gierzwaluw en huismus, en gewone dwergvleermuis, laatvlieger, gewone grootoorvleermuis en meervleermuis de meest aan bebouwing gebonden soorten en zijn daarom in de checklist opgenomen. Echter ook andere beschermde en niet-beschermde soorten kunnen gebruik maken van (stedelijke) bebouwing.
  • Bij bepaalde renovatiewerkzaamheden (projecten met het NOM Keur) kan worden gewerkt volgens de gedragscode Natuurinclusief Renoveren.
  • Duurt een bouwproject lang, of liggen activiteiten op (een gedeelte van) de bouwgrond voor langere tijd stil? Dan bestaat de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor tijdelijke natuur of te werken volgens de gedragscode Tijdelijke Natuur, waarmee kan worden voorkomen dat het project in een later stadium vertraging oploopt.

Meer informatie:

 Er kan ook gewerkt worden volgens een gedragscode, zoals: