De Paleisbrug: groen over het spoor

In Den Bosch is de Paleisbrug de verbinding tussen het stadscentrum en het nieuwe Paleiskwartier. Niet zo maar een brug, maar een brug met groene aankleding en slim ingericht om energie op te wekken en niet glad te worden in de winter.

New York heeft de highline, Den Bosch heeft de Paleisbrug; een groene verbindingszone op hoogte. De High Line in New York is een trendsettend voorbeeld van hoe oude rode infrastructuur omgetoverd kan worden tot binnenstedelijk groen. Een natuurlijke groene verbindingsader de stad in.

De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.

Een inspirerend voorbeeld, wat in combinatie met goede plantenenkeuze en bouwkundige ruimte in de brug fantastisch kan bijdragen aan biodiversiteit in de stad.  Goed voorbeeld doet volgen?

Resultaat

Bij beplanting is rekening gehouden met de verschillende jaargetijden, zodat de tuin altijd aantrekkelijk is voor verschillende soorten vogels, vlinders, bijen en insecten.

Er staat een diversiteit aan planten voor vlinders, vogels, bijen en insecten.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Den Bosch
Partijen:
Benthem Crouwel Architecten, Piet Oudolf, Gemeente Den Bosch, Mobilis TBI, Grontmij, Ebben
Opgeleverd:
2014