De slimme groene gevel van de gemeente Heerhugowaard

Duurzaamheid en energiebesparing staan hoog op de agenda bij de gemeente Heerhugowaard. De voorgevel van het gemeentehuis in Heerhugowaard is daarom voorzien van een ingenieuze combinatie van zonwering en gevelbeplanting.

De oude glazen gevel  gaf warmteoverlast en verblinding. Klimaatexpert Colt International en Sempergreen, gespecialiseerd in groene daken en gevels ontwikkelden daarom samen Colt Shadogreen, de perfecte oplossing voor de Gemeente Heerhugowaard. In Colt Shadogreen worden twee hoogwaardige gevelsystemen geïntegreerd: Colt Shadoglass en het groene gevelsysteem van Sempergreen. Colt Shadoglass is een zonwering bestaande uit kantelbare glaslamellen die zich automatisch aanpassen aan de stand van de zon. Hierdoor zorgen ze voor een gedoseerde toevoer van daglicht en warmte. Het groene gevelsysteem, de zogenaamde ‘SemperGreenwall’, bestaat uit voorbegroeide modulaire panelen – Flexipanels – voorzien van een automatisch irrigatie- en voedingssysteem. De beplanting wordt hierdoor op gedoseerde wijze van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen voorzien. De combinatie van deze systemen zorgt ervoor dat er op een slimme manier gebruik wordt gemaakt van daglicht en zonnewarmte om zo het binnenklimaat van het pand beter te beheersen.

Naast het creëren van een aangenaam binnenklimaat, heeft de gevel ook voordelen op ecologisch gebied. Zo absorberen de planten van een groene gevel niet alleen zonlicht, ze filteren ook fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Hierdoor levert een groene gevel een directe bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in stedelijk gebied. De beplanting is zorgvuldig samengesteld, speciaal afgestemd op de zuidoriëntatie van het gemeentehuis. Door de toepassing van onder andere winterharde planten behoudt de gevel het hele jaar door haar groene uitstraling.

Resultaat

Het gemeentehuis van Heerhugowaard is een goed voorbeeld van klimaatbestendig bouwen. Nu de hitterecords verbroken worden, is het gemeentehuis een oase van koelte in de stad, waar de medewerkers ongehinderd kunnen werken in een aangenaam binnenklimaat.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Heerhugowaard
Partijen:
Gemeente Heerhugowaard, Sempergreen, Weverling, Colt Interntional
Opgeleverd:
2018

Foto's