Huiszwaluwtil

In een huiszwaluwtil vindt een kolonie huiszwaluwen onderdak. In alle eenvoud gaat het om een dak op een paal. Onder de witte, overstekende daklijsten bouwen huiszwaluwen zelf hun nest of kiezen één van de reeds geplaatste kunstnesten.

Niet alle mensen zijn gecharmeerd van de nesten op hun gevel. De Huiszwaluwtil biedt de vogels een oplossing voor hun woningnood. Huiszwaluw zijn effectief als vervanging van verloren gegane of verstoorde nestplaatsen.

Huiszwaluwen worden wel aangetrokken door de kunstnesten, maar gaan er lang niet altijd in  broeden. Vaak maken ze zelf hun nesten ernaast. Het is van wezenlijk belang dat de huiszwaluwen in de directe omgeving van de nestplaats modder kunnen verzamelen voor hun nestbouw. Bijvoorbeeld in een ondiepe plas. Of creëer zelf zo’n plaats door wat emmers leem of zandleem te storten en dit nat te houden tot de zwaluwen klaar zijn met hun nest.

De kosten van een Huiszwaluwtil zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal. De goedkoopste constructie is van hout. Meestal wordt een onderhoudsarme aluminium paal gebruikt, verzonken in een betonnen voet. Een huiszwaluwtil  kan zelf worden gemaakt, maar  kant-en-klaar worden gekocht.

Afmetingen

Hoogte: minimaal 4 meter
Dak: 240 x 240 cm

Tips

  • De huiszwaluwtil is vooral succesvol als bestaande nestplaatsen verloren gaan
  • Plaats de huiszwaluwtil op een afstand van minimaal zes meter van bebouwing en van hoge bomen.
  • Zorg voor de aanwezigheid van nestmateriaal op hooguit 200 meter afstand, maar bij voorkeur dichterbij.

Meer info en waar te bestellen

Huiszwaluwtil van Vivara-pro

Deel deze maatregel:

Foto's