Gave woonlocaties voor gierzwaluwen bij transformatie watertoren Zwolle

De watertoren in Zwolle is getransformeerd tot één van de gaafste woonlocaties van Nederland. Niet alleen voor mensen ook voor gierzwaluwen! Nijhuis Bouw heeft samen met 19 't Atelier op een innovatieve manier gierzwaluwkasten toegepast.

Mark Broekhuijsen, strategisch ontwikkelaar bij Nijhuis Bouw vertelt: "Terwijl het ontwerp van de watertoren vorm begon te krijgen, werd de term natuurinclusief bouwen steeds bekender in Nederland. Nijhuis Bouw gaat hier met verschillende projecten mee aan de slag waaronder de watertoren van Zwolle. Samen met Jan van Dijk van Stichting Avifauna Zwolle is gekeken naar de ecologische impact van de transformatie. Uit veldonderzoek bleek dat er géén gierzwaluwen in de watertoren aanwezig waren. Traditioneel zouden we dan als bouwbedrijf denken; ‘’mooi geen belemmering’’. Maar samen met Jan van Dijk is er juist gekeken om van de watertoren een plek te maken waar we wat terug konden doen voor de natuur en in dit specifieke geval de gierzwaluw.

In eerste instantie was het plan om onder het bovenste, nieuwe deel van de toren nestkasten voor de gierzwaluw op te hangen. Alleen was dit niet een hele fraaie oplossing omdat er dan aan een iconisch gebouw houten kastjes zouden worden opgehangen. Eigenlijk zou dit een afbreuk doen aan de transformatie. Samen met de constructeur en de leverancier van de stalen delen die de bovenste toren dragen is er gezocht naar een oplossing. De doelstelling: hoe kunnen we architectuur en natuur met elkaar samenbrengen.

Dit is gelukt door de nestkasten voor de gierzwaluwen te verwerken ín de stalen opvangconstructie. Aan de buitenzijde van de constructie zijn kleine invliegopeningen gemaakt en aan de binnenzijde zit dan de nestkast. Samen met Jan van Dijk zijn de posities bepaald en zo is er in de watertoren een extra nestgelegenheid gecreëerd voor de gierzwaluw die er eerder niet was!

 

Resultaat

De Watertoren is in 2019 opgeleverd. Het is nu wachten op de eerste gierzwaluwen.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Zwolle
Partijen:
Avifauna Zwolle, Nijhuis Bouw, 19 Het Atelier Architecten, Nieman Zwolle
Opgeleverd:
2019

Relevante soorten

Relevante maatregelen