Gierzwaluwstenen in gevel stadskantoor Zwolle

Met het ophangen van 74 speciale nestkasten wordt de noordgevel van het Stadskantoor aan de Hanzelaan geschikt gemaakt voor broedende gierzwaluwen.

In aanwezigheid en met hulp van vrijwilligers van stichting Avifauna Zwolle zijn houtbetonnen kasten aan het Stadskantoor bevestigd. Die zijn in dezelfde kleur gespoten als de bakstenen gevel, zodat ze niet al te veel opvallen. De kasten vormen samen het silhouet van een vliegende gierzwaluw en maken direct zichtbaar waarvoor ze bedoeld zijn.

Het idee voor de nestkasten is afkomstig van natuurliefhebber en voormalig voorzitter van stichting Avifauna Zwolle Jan van Dijk, die in 2018 plotseling overleed. Hij maakte enkele maanden voor zijn dood een ruwe schets voor het ontwerp, dat verder is uitgewerkt door de gemeente Zwolle.

De nestkasten zijn hier aan de buitenkant van het gebouw bevestigd. De gemiste kans om bij de nieuwbouw inbouwstenen in de gevel op te nemen is zo gerepareerd. Dit laat zien hoe belangrijk het is bij een ontwerp op tijd na te denken over natuurinclusieve maatregelen.

Resultaat

De kasten zijn in 2019 opgehangen. Het is nog niet bekend gierzwaluwen gebruik maken van de kasten.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Zwolle
Partijen:
Stichting Avifauna Zwolle, Gemeente Zwolle
Opgeleverd:
2019

Relevante soorten

Foto's