Meer ruimte voor gierzwaluwen en vleermuizen in Tilburg

In de nieuwe BENG-woningen aan de Hendrik van Tulderstraat in Tilburg is ruimte gemaakt voor vleermuis en gierzwaluw

Aan de Hendrik van Tulderstraat in Tilburg heeft woningcorporatie WonenBreburg 22 compacte grondgebonden woningen gerealiseerd. In deze BENG-woningen (BENG staat voor "Bijna Energie Neutraal Gebouw") zijn ook inbouwstenen voor gierzwaluwen en vleermuizen geplaatst. De woningen zijn gloednieuw: ze zijn in april 2019 opgeleverd. Er is gekozen voor gierzwaluwstenen die met steenstrips achter de gevel weggewerkt kunnen worden en voor de keramische vleermuiskast van Koninklijke Tichelaar. Van deze kast is alleen een "brievenbusje" zichtbaar. Van buiten (en op de foto's) zie je dus bijna niet dat er natuurinclusief gebouwd is, maar dat is er wel!

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

De stenen zijn in 2019 ingebouwd. De komende jaren monitoren vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland en/of de Zoogdiervereniging of de stenen gebruikt worden. In 2020 werden nog geen bezette stenen aangetroffen. Wel maken gierzwaluwen gebruik van een nabijgelegen gebouw, wat de kans op ontdekking van de nieuwe stenen vergroot.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Tilburg
Partijen:
Wonen BreBurg, Vogelbescherming, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2019

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen