Samen voor natuurinclusief aan de Reitse Hoevenstraat

Bij de ontwikkeling van de appartementen van de Reitse Hoeve is ook rekening gehouden met de woonwensen van vleermuizen. Vleermuisverblijfplaatsen werden ingebouwd in een van de woonblokken.

Bij de inbouw van vleermuiskasten in de appartementen van de Reitse Hoeve in Tilburg kan het woord 'samenwerken' in kapitale letters geschreven worden. Na advies aan de uitvoerders, door deskundige vrijwilligers van Zoogdiervereniging en Vogelbescherming, is besloten om in de nieuw te bouwen appartementen ruimte te bieden voor vleermuizen. 

In overleg met de architect werd daarvoor Blok B1 van het ontwikkelproject aangewezen als meest voordelige locatie. Daar was de mogelijkheden om inbouwvoorzieningen op te nemen en waren de omstandigheden voor vleermuizen aantrekkelijk. 

Bouwbedrijven Alfons Coolen en Heerkens van Bavel werken samen aan de bouw van de appartementen van de Reitse Hoeve. De bouw is gestart in april 2020 en naar verwachting zullen de appartementen in maart 2021 opgeleverd kunnen worden.

In november 2020 zijn de 16 Woodstone en multiplex vleermuisverblijfplaatsen van Vivara Pro ingebouwd. Alvorens te gaan metselen is er daarbij voor gekozen de vleermuiskasten ter versteviging met latten vast te zetten in de spouwmuur.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant. De komende jaren monitoren vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland en/of de Zoogdiervereniging of de stenen gebruikt worden.

Resultaat

De stenen zijn eind 2020 ingebouwd. De komende jaren monitoren vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland en/of de Zoogdiervereniging of de stenen gebruikt worden.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Tilburg
Partijen:
TIWOS, Alfons Coolen, Heerkens van Bavel, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2020

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's