Natuurinclusief wonen aan de Dongevallei

The Commons bestaan uit 17 moderne bungalows in Tilburg Reeshof. Je woont hier niet alleen energieneutraal en vlakbij de natuur van de Dongevallei, je woont ook natuurinclusief!

De woningen zijn gebouwd door aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen en ontworpen door Format A architecten. Lokale partij Honk is de ontwikkelaar. Samen met gemeente Tilburg, Vogelbescherming Nederland en Zoogdierenvereniging is in het plan gezocht naar geschikte locaties voor nestkasten. In één van de woningen zijn uiteindelijk 5 nestkasten voor gierzwaluwen gerealiseerd en in één van de woningen twee aan elkaar geschakelde Tichelaar vleermuiskasten voor vleermuizen.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

In 2019 en 2020 is het gebruik van de inbouwstenen gemonitord. Hierbij is één pimpelmees waargenomen die een neststeen bezocht en ook een spreeuw deed een poging de neststenen in te komen, maar slaagde daar niet in. Gierzwaluwen zoeken in de buurt volop naar voedsel. Dat vergroot de kans dat ze de neststenen ontdekken.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Tilburg
Partijen:
Honk, Format A, Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Nederland
Opgeleverd:
2017

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen