Huismus

Huismussen broeden in een los kolonieverband. Het nest wordt vooral veelal gemaakt onder dakpannen en in gaten en kieren van gebouwen. Door een strakkere manier van bouwen, renovaties en verbeterende isolatiemethodes verdwijnen steeds meer ruimtes in huizen waar de huismus gebruik van maakt.

Waarmee helpt u deze soort?

Om ervoor te zorgen dat de huismus niet dakloos wordt, kunt u een Vogelvide plaatsen achter de onderste rij dakpannen, of meerdere nestkasten. Het is van groot belang dat er ook voldoende voedsel te vinden is in de directe omgeving van het nest. Huismussen eten voornamelijk plantaardig voedsel maar de jongen hebben in de eerste weken van hun leven een eiwitrijk dieet van insecten. Bij het beschikbare voedsel moet ook beschutting aanwezig zijn zodat de huismus kan schuilen voor eventuele vijanden.

Meer informatie