Groen wonen in de Zonnevlinder

Op de grens van het Zonnekwartier en de Weverspoort worden 63 woningen gebouwd. Dankzij een goede samenwerking tussen ontwikkelaar, bouwer en woningcorporatie worden dit groene woningen met ruimte voor vogels en vleermuizen.

Dit stukje Helmond wordt grondig gerenoveerd. Na de sloop van de verouderde woningen heeft woningcorporatie Woonpartners een aanbesteding op EMVI criteria uitgescheven, die is gewonnen door Reuvers Bouw en Ontwikkeling. Het resultaat is een mooi plan voor 63 woningen, dat aansluit bij de rest van Weverspoort. Het is ook een groen plan, met groene daken en ruimte voor een klein park.

Ook aan nieuwe woonruimte voor vogels en vleermuizen is gedacht. De oude woningen waren geschikt voor vleermuizen. Daarom zijn er op basis van regelgeving in de Wet natuurbescherming inbouwkasten voor vleermuizen opgenomen in het plan. Voor gierzwaluwen goldt geen verplichting. Toch heeft Woonpartners ervoor gekozen ook voor deze vogels inbouwkasten in te laten metselen, in samen werking met Vogelbescherming Nederland, gemeente Helmond en de vogelwerkgroep van IVN Helmond. "Het is makkelijk en goed verkoopbaar. Als je weet welke kasten je waar moet inbouwen, kun je ze ook makkelijk zelf toepassen'," aldus Bart Manders van Woonpartners.

In totaal zijn ongeveer 120 verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen gerealiseerd. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

De stenen zijn in 2019 ingebouwd. In juni 2020 bleek al een kast door huismussen in gebruik genomen; daar werd een tsjilpende huismusman naast de kast gezien. Een bevestiging van een eerste succes. En huismussen komen nooit alleen!
Ook inbouwstenen die bij eerdere projecten zijn ingebouwd worden langzaam in gebruik genomen. Twee neststenen voor gierzwaluw werden in 2020 en 2021 gebruikt. 

De komende jaren blijven vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland en/of de Zoogdiervereniging monitoren of de stenen gebruikt worden.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Helmond
Partijen:
Woonpartners, Reuvers Ontwikkeling & Bouw, VFO Architects
Opgeleverd:
2019

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's