Glasmarkering

Goede glasmarkering kan het aantal raamslachtoffers met 80% terugbrengen.

Glazen ruiten en transparante geluidschermen vormen een extra belemmering voor vogels. Dat geldt voor transparant en spiegelend glas, vooral als de illusie van een doorgang bestaat. Door hun wijze van voortbewegen zijn vogels veel kwetsbaarder dan mensen; een botsing met een ruit is in de helft van de gevallen fataal.

Uit onderzoek blijkt een markering met verticale lijnen van 2 cm breed en een onderlinge afstand van 10 cm het meest effectief. Andere patronen volstaan ook, zolang de transparantie voldoende doorbroken wordt. Dat biedt vrijheid in het ontwerp, maar als de onderlinge afstand tussen de markeringen groter is dan 28 cm gaat het effect deels verloren. Voor permanente bevestiging en glazen constructies in de buitenlucht, zoals geluidschermen, is de beste methode om matte banen of figuren in het glas te zandstralen. Bestaande situaties kunnen worden aangepast met transparante raamfolie. Bij transparant glas hebben lamellen of jaloezieën aan de binnenkant van een gebouw een vergelijkbaar effect.

Vermijd opgaande beplanting, zoals struiken, bij grote glazen constructies. Vliegbewegingen tussen de begroeiing zullen de kans op botsingen vergroten. Vermijd ook de suggestie van een vrije doorvliegroute (b.v. door geen ramen tegenover elkaar te plaatsen).

De meeste slachtoffers vallen op de onderste twaalf meter, daarboven vallen gebouwen voldoende op.

Afmetingen

Zo groot als nodig

Tips

  • Vermijd opgaande beplanting, zoals struiken, bij grote glazen constructies.
  • Vermijd de suggestie van een vrije doorvliegroute.
  • Pas de glasmarkering vooral toe op de onderste vier etages, daarboven vallen gebouwen voldoende op.
Deel deze maatregel:

Foto's