Nieuwe Kruidenbuurt met plek voor vogels en vleermuizen

De Kruidenbuurt in Eindhoven is de afgelopen 20 jaar stukje bij beetje vernieuwd. In Blok P, één van de laatste ontwikkelingen in de Kruidenbuurt, zijn voorzieningen opgenomen voor vogels en vleermuizen. 

Er zijn inbouwkasten voor huismussen en gierzwaluwen ingemetseld en voor vleermuizen zijn de stootvoegen opengelaten, zodat zij hier een plekje kunnen opzoeken in de spouwmuur. Een stootvoeg open laten voor vleermuizen is natuurlijk een kleine moeite. Ook in andere delen van de Kruidenbuurt zorgt bouwer Stam + De Koning dan ook voor een plek voor vleermuizen. Kost niets, is nauwelijks zichtbaar en biedt veel extra leefruimte voor vleermuizen, ook in deze nieuwe wijk.

De werkzaamheden zijn in 2018 uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

De maatregelen zijn in 2020 aangebracht. Door de ligging, naast een oude wijk waar veel gierzwaluwen voorkomen, worden deze vogels al veelvuldig in de wijk gezien. Ook huismussen bezoeken de buurt steeds vaker. Dat vergroot de kansen aanzienlijk dat de inbouwstenen worden ontdekt.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Eindhoven
Partijen:
Stam + De Koning, Trefpunt Groen, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2020

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's