Vleermuizen krijgen extra grip in Maria van Bourgondiëlaan

Door aanpassingen in de bouwwijze en het plaatsen van neststenen, vinden vogels en vleermuizen veilig onderdak aan de Maria van Bourgondiëlaan.

Vlakbij basisschool Troubadour, dankzij recente werkzaamheden voorzien van verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen, staat nog een locatie die aantrekkelijk is gemaakt voor dieren.
Aan de Maria van Bougondiëlaan werden 19 neststenen voor gierzwaluwen en huismussen ingebouwd en 8 verblijfplaatsen voor vleermuizen in de constructie meegenomen. Voor vleermuizen zijn bovendien de stootvoegen opengelaten en is er in de spouwmuur gaas aangebracht dat vleermuizen extra grip zal geven wanneer ze daar willen rusten.

Dit project is tot stand gekomen met dank aan ontwikkelaar Stam en de Koning en deskundige Eindhovense vrijwilliger Frans Hijnen. Beide partijen weten elkaar al goed te vinden in het overleg over mogelijkheden voor vogels en vleermuizen bij bouwprojecten.

De werkzaamheden zijn in 2018 uitgevoerd in het kader van het B5-project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

 

Resultaat

De maatregelen zijn in 2018 aangebracht. Tijdens de monitoring van de inbouwlocaties werden in 2021 laagvliegende gierzwaluwen gezien. Die aanwezigheid vergroot de kans dat deze vogels de nestvoorzieningen ook daadwerkelijk ontdekken. Huismussen werden al tsjilpend bij de neststenen aangetroffen.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Eindhoven
Partijen:
Stam + De Koning, Trefpunt Groen, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2020

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's