Groene bushaltes in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft bij een aanbesteding van de bushokjes in de stad de eis gesteld dat deze zo duurzaam mogelijk moesten zijn. Het resultaat is groen!

Meer dan 300 bushaltes in Utrecht hebben een groen dak, ledverlichting en een zitje van bamboe. 100 haltes hebben zonnepanelen. Op de daken is sedum geplant, een soort vetplant. Sedum kan goed tegen droogte en heeft weinig onderhoud nodig. Het zorgt voor afvang van fijnstof, en levert zo een bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De daken hebben bovendien capaciteit voor het bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Vlinders, bijen en andere bestuivers zijn dol op het extra groen. En zij op hun beurt, zijn weer voedsel voor vogels. Zo spelen de groene daken ook een rol in vergroten van de biodiversiteit in de stad.

Het doel is de openbare ruimte een groener karakter geven. Ook wil de gemeente particulieren inspireren zelf een groen dak aan te leggen. Ten tijde van de bouw van de bushokjes zijn hiervoor subsidies beschikbaar.

Resultaat

De bushaltes zijn ontworpen door Epsilon in samenwerking met sedumleverancier Mobilane en buitenreclamebedrijf Clear Channel. Er is gebruik gemaakt van Mobiroof-cassettes. De bushaltes zijn tussen april en juni 2019 gerealiseerd. De nieuwe aanbieder verzorgt de bushaltevoorzieningen de komende 15 tot 20 jaar. 

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Utrecht
Partijen:
Gemeente Utrecht, Mobilane, Reclamebureau Limburg, Clear Channel
Opgeleverd:
2019

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen