Groen dak op de winkel van Vogelbescherming

In 2018 groeide de winkel van Vogelbescherming uit haar jasje en is een aanbouw gerealiseerd. Deze is in samenwerking met Sempergreen voorzien van een groen dak.

Vogelbescherming stimuleert toepassing van begroeide daken actief. Begroeide daken dragen bij aan de biodiversiteit. De insecten zijn voedsel voor vogels, en vogels vinden nestgelegenheid en een veilig toevluchtsoord door het ontbreken van roofdieren en verkeer. De waarde als leefgebied voor vogels varieert per seizoen en hangt mede af van de aard van de begroeiing.

Een groen dak is niet alleen goed voor vogels, het biedt ook voordelen voor steden en bewoners, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering. Naast dat het mooi is om er op uit te kijken, werkt kijken naar groen ook ontspannend.  

Bij vogelbescherming is een sedum dak geplaatst. Sedum - ook wel vetkruid genoemd - is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze planten slaan water op in een deel van de plant. De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroening. Sedum is lichtgewicht, wortelt ondiep, is ongevoelig voor ziekten en insectenplagen, heeft weinig water en voedingsstoffen nodig en kan het goed tegen droogte. Bovendien houdt het zichzelf in stand en ontwikkelt het zichzelf. Onderhoudsvrij dus!

Resultaat

Er zijn sedummatten type vegetatiemat Bees & Butterflies toegepast. Een jaar na plaatsing zijn de matten – ondanks droogte en hoge temperaturen in de zomer – nog groen en in volle bloei. Het nieuwe groene dak dient als voorbeeld- en inspiratieproject.

De Sedum matten zijn te bestellen bij Sempergreen.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Zeist
Partijen:
Sempergreen, Vogelbescherming
Opgeleverd:
2018

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen