Nieuwbouw en natuur op het Burgemeester van de Mortelplein

De 23 nieuwe huurappartementen aan de Burgemeester van de Mortelplein voldoen aan de nieuwste, modernste en duurzame technieken en voldoen sinds kort ook aan de aandachtspunten zoals gesteld vanuit natuurinclusief bouwen. 

Verder denken dan vandaag, het zit bij Alphons Coolen Bouw in het DNA. Voorop in innovaties, bouwen voor de toekomst, met oog voor mens én natuur. Om de biodiversiteit te stimuleren heeft het bouwbedrijf binnen een nieuwbouwplan in de Tilburgse wijk Zorgvlied-Zuid 5 neststenen voor gierzwaluwen, 4 voor huismussen en 13 inbouwkasten voor vleermuizen ingebouwd in de gevels. Sommige inbouwkasten voor vleermuizen zijn aan elkaar geschakeld, wat in totaal 7 iets grotere potentiele verblijfplaatsen creëert. 

Uitgangspunt is een groene omgeving waarin dieren kunnen groeien. Nestgelegenheden zijn hierbij cruciaal, daarom zijn alle muren van het complex voorzien van ingemetselde kasten. De neststenen zijn er voor vogels, zoals de gierzwaluw en huismus. En de inbouwkasten bieden voor met name dwergvleermuizen een nieuw thuis. Met deze extra voorzieningen wordt zowel de biodiversiteit als de vogel- en vleermuisstand gestimuleerd.

Volgens planning wordt het appartementengebouw eind 2020 opgeleverd. De toekomstige bewoners van de wijk worden betrokken bij de plannen van het bouwen aan een natuurinclusieve stad en zijn er erg enthousiast over.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

De stenen zijn in 2020 ingebouwd. De komende jaren monitoren vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland en/of de Zoogdiervereniging of de stenen gebruikt worden.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Tilburg
Partijen:
Alphons Coolen Bouw, Tiwos, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2020

Relevante soorten

Relevante maatregelen