Award winnend programma Dakenstroom

Een renovatieconcept met als doel om het rijtjeshuis maximaal natuurinclusief te verduurzamen.

Het programma Dakenstroom van woningcorporatie Casade en Unitura BV is een renovatieconcept met als doel om het rijtjeshuis maximaal natuurinclusief te verduurzamen. Met dit concept wonnen ze in 2021 de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, uitgereikt door Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland. 
De jury over Dakenstroom: "Dit programma maakt groen en duurzaam voor iedereen toegankelijk. Daarbij is het concept opschaalbaar en is er veel aandacht geschonken aan het mogelijk maken van onderhoud op de lange termijn." De daken binnen het programma zijn opgeleverd in de periode 2020-2022. 

Bij de grootschalige renovatie van de daken van hun huurhuizen, zet woningcorporatie Casade vooruitstrevend in op verduurzaming en vergroening. Het programma ontstond vanuit noodzaak, maar Casade zag hierin een kans de daken opnieuw te ontwerpen met aandacht voor natuurinclusiviteit en het brengen van groen op plekken waar het openbare gebied erg versteend was. Daarom lieten ze een plan opstellen door Arcadis en dat advies werd een van de uitgangspunten in het uiteindelijke ontwerp.

Er moest een heel nieuw dak ontworpen worden dat zowel ruimte gaf aan de installaties voor zonnepanelen, als aan isolatie, waterberging en diersoorten. Unitura BV heeft daarvoor de ecologische voorzieningen ontworpen. De dakranden met een holle ruimte bieden nu plaats aan prefab nest- en verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen.
Inmiddels zien de deelnemende partijen dat een aantal van hun ideeën door marktpartijen en leveranciers zijn opgepakt.

Resultaat

In juni 2022 werden er voor het eerst nestvoorzieningen van Dakenstroom gebruikt door gierzwaluwen. Gierzwaluwen zijn vaak heel plaatstrouw, dus deze nieuwe gelegenheid is relatief snel door hen ontdekt. Huismussen maakten al eerder succesvol gebruik van de speciaal voor hen ontworpen verblijfplaatsen.

Fotografie: Unitura BV/Casade 

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Waalwijk
Partijen:
Wooncorporatie Casade, Unitura BV, SlimRenoveren, Innax, Fier Dakcontrol, Arcadis, Weijerseikhout/ Coen Hagedoorn Brabant, Tausch Projects, Van den Heuvel
Opgeleverd:
2020

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's