Natuurinclusieve zelfbouw in Plantjevlag

Een houtskeletbouw huis met volop ruimte voor vogels, vleermuizen en insecten. Zelfbouwers in de Waalsprong hebben hun eigen natuurinclusieve huis gebouwd!

In de wijk Plantjevlag in Nijmegen Noord kun je in alle vrijheid je eigen huis ontwerpen en bouwen. Met dit huis hebben de bewoners Sanne en Peter niet alleen hun eigen droomhuis neergezet, de architect heeft er naar de wens van Sanne en Peter ook volop natuurinclusieve maatregelen in verwerkt. Ingebouwde huismussenkasten, geïntegreerde kasten voor gierzwaluwen in de dakoverstek en mee-ontworpen nestkasten voor andere vogels; juist een houten huis biedt veel mogelijkheden. Ook aan vleermuizen is gedacht; voor hen zijn ruimtes achter de gevelbetimmering gemaakt. Hier vinden sommige insecten ook een plekje. Daarnaast is er een groen dak aangelegd. Dankzij een constructie van EPDM gevelbekleding met hiervoor een rek kunnen verschillende planten langs een deel van de gevel omhoogklimmen, waardoor op die plek een groene gevel ontstaat. Als laatste is ook de tuin vanzelfsprekend natuurvriendelijk ingericht met veel ruimte voor egels, amfibieën, insecten en vogels.

Zelf gaan bouwen – en dan ook nog natuurinclusief – vereist wel wat denkwerk, doorzettingsvermogen en goed samenwerken met de aannemer en architect. "Niet alles wat we voor ogen hadden was mogelijk. Bovendien moet je de uitwerking van alle natuurinclusieve voorzieningen zelf doen of regelen, tijdens het toch al drukke en chaotische bouwproces. ” aldus Sanne, “Maar samen met de architect, aannemer en het timmerbedrijf hebben we flink wat slimme oplossingen in ons huis kunnen verwerken en hebben we zo veel mogelijk ruimte voor vogels, vleermuizen en insecten gerealiseerd."

Resultaat

Het resultaat: er broeden koolmezen naast de voordeur. Andere kastjes worden door vogels gebruikt als slaapplaats. De tuin wordt druk bezocht door egels, kikkers en padden, vogels en veel verschillende insecten. Op het dak wordt veel gefoerageerd door bijvoorbeeld bijen en witte kwikstaarten. Of er ook al vleermuizen achter de gevelbetimmering zitten is nog onbekend.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Nijmegen Noord
Partijen:
Sanne en Peter, Orga Architect
Opgeleverd:
2017

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's