Respect voor de duisternis in de Nieuwkoopse Plassen

In Nieuwkoop is een de wijk Zuidhoek-Nieuwkoop uitgerust met innovatieve led straatverlichting. Deze wordt door vleermuizen gezien als duisternis, biedt veilige verlichting voor bewoners en is zeer energiezuinig.

In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen. In onderzoek naar de flora en fauna in het gebied werd geconstateerd dat er zeldzame vleermuissoorten leven. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op het vlieggedrag van vleermuizen en op de insecten die zich rond het straatlicht verzamelen. In samenwerking met Wageningen Universiteit, NGO’s en Signify is daarom een speciaal lichtrecept ontwikkeld dat niet interfereert met de nachtelijke voederactiviteit van de vleermuizen. De ledlampen geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een vleermuis niet verstoort.

Bovendien, het gebied is ’s nachts donker. Het lichtconcept gaat uit van de kwaliteit van deze duisternis: alleen verlichting waar dit echt nodig is. Het Interact City lichtmanagementsysteem zorgt ervoor dat elk lichtpunt op afstand kan worden aangepast. Sensoren zorgen ervoor dat het licht alleen brandt wanneer mensen worden gedetecteerd. Er is ook rekening gehouden met lichtpunthoogtes, de vorm van de armaturen, de afwerking en de kleur. Het uiterlijk van de armaturen en de omgeving waarin deze zijn geplaatst hebben een duidelijke relatie met elkaar. De kleur gaat op in zijn omgeving en de vormgeving is tijdloos.  

Het systeem levert een ‚Äč‚Äčenergiebesparing op die kan oplopen tot 70% ten opzichte van de oude situatie.

Resultaat

Er is een Interact City lichtmanagementsysteem en rode ledlampen toegepast.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Nieuwkoop
Partijen:
Signify (Philips Lightning), Gemeente Nieuwkoop
Opgeleverd:
2018

Relevante soorten

Relevante maatregelen