Klimplanten
Een begroeide muur biedt vele voordelen, want het zorgt voor koelte in hete zomers en dempt geluid. Klimplanten nemen regenwater op en ook nog eens weinig ruimte in beslag. Klimplanten zijn voor vogels bovendien interessant als voedselbron (bv. insecten, bessen), broedplek en als slaapplaats en beschutting.
Klimplanten als Hop (Humulus lupulus), Wilde bosrank (Clematis vitalba), Klimop (Hedera helix), Vuurdoorn (Pyracantha coccinea), Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris), Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en de Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) zijn goed voor vogels. Kijk in dit overzicht voor meer vogelvriendelijke klimplanten en de waarde ervan voor de biodiversiteit.
Kies een variatie aan vogelvriendelijke planten en vergroot daarmee de mogelijkheden voor vogels. Denk bijvoorbeeld aan klimplanten met verschillende bloei- en bessentijden. Hoe wijder over het jaar verspreid, hoe langer vogels voedsel hebben.
Kies voor een klimplant die bij de standplaats (zon, halfschaduw, schaduw, bodemtype) en het type muur past. Een zelfhechtende plant als klimop kan geplaatst worden tegen een muur met goed gevulde voegen. Kies anders een klimplant met een klimhulp (rek of leidraad). Plaats een klimhulp van duurzaam roestvrijstaal op minimaal 6 cm afstand van de muur, dan heeft de klimplant ruimte om te groeien. En vergeet ook niet om rekening te houden met de ruimte die de plant nodig heeft om onder de grond te wortelen. Meer informatie over het toepassen van klimhulp lees je in dit artikel.
Zorg dat kozijnen, daklijsten en andere kwetsbare pekken van het gebouw vrij blijven van beplanting. En verzeker jezelf ervan dat de klimplanten geen nestplekken van gierzwaluwen of andere soorten blokkeren. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is nodig bij zelfhechtende klimplanten. Voor de klimplanten met een klimhulp is minder frequent onderhoud nodig. Doe de snoeiwerkzaamheden in ieder geval altijd buiten de broedtijd.
In de Klimplantengids van Amsterdam staat per klimplant de waarde voor de biodiversiteit, de standplaats, welk type klimhulp past en hoe schade aan muren voorkomen kan worden. Dit is een mooi naslagwerk voor iedereen die klimplanten wil toepassen in de openbare ruimte.
Afmetingen
Bepaal vooraf, bij de keuze van de plantsoort, hoe hoog deze mag worden.
De maximale hoogtes per soort klimplant zijn per soort te vinden in de Verspreidingsatlas van Floron.
Tips
- Maak klimplanten onderdeel van een gelaagde beplanting. Dat biedt nog meer mogelijkheden voor verschillende soorten vogels als het gaat om voedsel, veiligheid en voortplantingsmogelijkheid.
- Kies voor biologisch gekweekte, en liefst inheemse klimplanten. Dat is goed voor insecten en daarmee ook voor (insectenetende) vogels.
Meer info en waar te bestellen
Bestel planten bij een biologische kweker, zodat je zeker weet dat deze niet zijn behandeld met schadelijke giffen. Op de website van Vakgroep Wilde Weelde staat een lijst met kwekers die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving, vanuit een ecologische visie.