Vogel- & vleermuisvriendelijke verlichting van gebouwen

Licht op of nabij verblijfplaatsen voor vleermuizen maakt dat deze minder of niet worden gebruikt.

Licht is niet alleen nadelig voor vleermuizen. Licht op of nabij verblijfplaatsen voor vleermuizen maakt dat deze minder effectief zullen worden of zelfs in het geheel niet gebruikt worden.

Verlichting op wegen bevordert de sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Tegelijkertijd vormen de lampen een probleem voor vleermuizen die donkerte nodig hebben. Om dit dilemma op te lossen kwamen de Zoogdiervereniging, consultancybedrijf LEDexpert en Rijkswaterstaat met een sterk staaltje eco-engineering: de bat-lamp. Vleermuisvriendelijk en bovendien energiezuiniger dan traditionele armaturen.

Bovendien heeft het beperken en gericht toepassen van buitenverlichting op gebouwen en de omgeving bewezen effect op het terugdringen van nachtelijke botsingen van vogels tegen gebouwen.

Afmetingen

Gebruik verlichting alleen waar dat nodig is.

Tips

  • Zorg er ook voor dat buitenverlichting automatisch uitgaat als deze niet nodig is, bv door gebruik van bewegingsmelders.
  • Verlicht gebouwen van boven naar beneden en niet van onderen naar boven.
  • Gebruik zo min mogelijk lichtpunten van zo zwak mogelijke sterkte
  • Scherm de verstrooiing van verlichting af. Maak gebruik van armatuur waarbij lichtschijnsel niet naar boven of zijwaarts op de verblijfplaatsen schijnt (scherpe cut-off).
  • Gebruik hagen en bomen om verstrooiing van verlichting op verblijfplaatsen te voorkomen.
  • Gebruik een vleermuisvriendelijke kleur verlichting (Philips ClearField led-verlichting of Innolumis Bat-lamp)

Meer info en waar te bestellen

Deel deze maatregel: