Vogels en vleermuizen jaarrond welkom in Augustus

Augustus is gebouwd op een historische plek, met aantrekkingskracht voor vogels en vleermuizen. Met behoud van bestaand groen blijven deze soorten ook na de vernieuwing van de buurt van harte welkom.

Binnen de ring van Eindhoven, op een plek waar voorheen de oude school Het Augustinianum stond, zijn nieuwe woonhuizen gebouwd. Daarbij is gelet op de mogelijkheden tot behoud van bestaand groen in de omgeving. Het voordeel daarvan is onder andere dat het groen al meer karakter heeft en van waarde als bron van beschutting en voedsel voor biodiversiteit. Dat draagt bij aan de sfeer in de wijk.

Op deze historische plek zijn 35 neststenen voor gierzwaluwen en huismussen ingebouwd. Bovendien zijn er maatregelen getroffen voor vleermuizen in de vorm van 22 verblijfplaatsen die zijn ingebouwd in de muur. 
Voor de huismus is er op gelet dat de neststenen aan de tuinzijde zitten, zodat ze vanuit hun nest gelijk het groen in kunnen gaan.

De werkzaamheden bij Augustus zijn in 2020 uitgevoerd in het kader van het zogenaamde B5-project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, bedoeld om natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

Resultaat

De maatregelen zijn in 2020 aangebracht. Er zijn nog geen resultaten bekend die laten zien dat vogels en vleermuizen gebruik maken van de nest- en verblijfplaatsen. Vaak hebben ze even tijd nodig om de stenen te ontdekken.

Deel dit voorbeeld:

Specificaties

Plaats:
Eindhoven
Partijen:
Hurks, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging
Opgeleverd:
2021

Gerelateerde voorbeelden

Relevante soorten

Relevante maatregelen

Foto's